Tanuljunk belső kommunikációt #01: blogok

Szerző: Nagy Ádám Közzétéve:

Egy korábbi bejegyzésemben felmerült, hogy Angliában nemrég vált elérhetővé az első, kifejezetten belső kommunikációra fókuszáló egyetemi mesterszak – viszont ezzel együtt is nagyon kevesen vannak azon szakemberek, akik iskolai körülmények közt tanulták a szakmát, gyakorlatilag minden belső kommunikációs szakértő a HR, marketing, a PR, vagy akár az újságírás irányából evickél át erre a hibrid-területre. Ilyenkor nagyon sok múlik azon, hogy Te magad mennyi energiát és időt fordítasz a folyamatos önképzésre, abba, hogy tisztában légy az aktuális trendekkel, eszközökkel, lehetőségekkel és azzal, hogy egyáltalán milyen irányba tart a szakma. 

Legújabb cikksorozatomban néhány olyan forrást szeretnék megosztani Veled, melyek látogatásával / meghallgatásával / elolvasásával gyakorlatilag naponta tanulhatsz valami újat a belső kommunikációról; első körben az ajánlott kommunikációs blogok listáját olvashatod, amit hamarosan további csatornák (pl. podcastek, könyvek, rendezvények) is követnek majd.

Az All Things IC blog mögött Anglia egyik legjelentősebb belső kommunikációs szakembere, Rachel Miller áll, aki a közelmúltban olyan nem kis ügyfelek szervezeti kommunikációján dolgozhatott, mint a LEGO, a BBC, a Coca-Cola, a Land Rover vagy a Royal Mail. Tapasztalatairól és meglátásairól jelen állás szerint több mint 1200 blogbejegyzésben olvashatsz, és a közvetlen, könnyed stílusú cikkeket nagyon gyakran izgalmas vendégszereplők is színesítik.

Rachel talán az egyik legprofibb és legkeresettebb név jelenleg a szakmában, de cikkjei alapján ennek ellenére is meg tudott maradni egy végtelenül szerény, nyitott, pozitív szemléletű embernek rengeteg jó gondolattal és újszerű meglátással. Ha a listáról csak egy oldalt nézel meg, és ténylegesen tanulni szeretnél, mindenképpen ez legyen az.

kommunikációs blogok - Alive with Ideas

Egy kreatív ügynökség, akik hosszas leírások helyett inkább a vizuális megoldásokban és az infografikákban hisznek, és ezt a blogjuk is nagyszerűen tükrözi – ez lenne az Alive with Ideas. Nagyon jól eltalált stílusban kommunikálnak releváns és érdekes témákról, sokszor egy-egy központi probléma köré egész kampányokat felépítve (ez jelenleg például egy #LoveYourLineManagers kampány a középvezetői kommunikációról). Tipikusan olyan blog, ami jól csúszik a reggeli kávé mellé, vagy akár a metrón utazva pillanatok alatt végig lehet pörgetni, gyorsan elraktározva 1-2 inspirációmorzsát a mindennapokra.

kommunikációs blogok - H&H

Egy újabb angliai “internal communications” ügynökség blogja, méghozzá – ha hihetünk nekik – az ország vezető ügynökségéé. Ami kiemeli a H&H-t a belső kommunikációs blogok mezőnyéből, az a témák sokszínűsége és az a professzionalizmus, ami minden bejegyzésüket átjárja: teljesen mindegy, hogy vezetői bevonódásról, felmérésekről, változáskezelésről vagy csak egy kis extra inspirációról van szó, biztos, hogy mindről találsz legalább 3 cikket saját tapasztalatokkal és gondolatokkal alátámasztva, minden létező szempontból alaposan körbejárva.

kommunikációs blogok - Ragan

A Ragan 1970 óta megkerülhetetlen szereplője a kommunikációs piacnak, elsősorban a PR területén, de belső kommunikációban is elképesztően részletes jelentéseket, összefoglalókat és cikkeket produkálva. Ha itt valamit ki kellene emelni, az talán a tömör, lényegretörő stílus lenne – minden cikk úgy van megírva, hogy abból rögtön azonosíthassuk a következő lépéseket, már az adott bejegyzés olvasása közben összeálljon a fejünkben, hogy mit és milyen formában tudnánk beépíteni belőle mindennapjainkba.

kommunikációs blogok - IC Kollectif

Ismét egy kicsit szakmaibb, komolyabb hangvételű blog: az IC Kollectif valójában egy non-profit szervezet oldala, akik globális szinten igyekeznek összefogni és támogatni a belső kommunikációs szakmát. Nekik nem is elsősorban a blogbejegyzéseiket ajánlom – bár kétség kívül azok közt is találni gyöngyszemeket -, sokkal inkább a nagyobb terjedelmű kiadványok, reportok, ingyenesen letölthető jelentések, amik kifejezetten érdekesek. Van egy-két anyag, ami több száz oldalon át boncolgatja a belső kommunikáció egyes aspektusait; gyakorlatilag egy komplett mini-könyvtárat tár elénk az IC Kollectif, amiért ezúton is jár nekik az óriási pacsi.

kommunikációs blogok - Elements of IC

Az Elements of IC szó szerint a belső kommunikáció periódusos rendszere: egy ötletesen strukturált, folyamatosan bővülő eszköz- és tudástár, ahol szerencsére a középiskolai kémiatanulmányok felidézése nélkül is könnyen rátalálhatunk a minket érintő témákra. Az pedig, hogy egy egész periódusos rendszert sikerült megtölteni szervezeti kommunikációs témákkal, előrevetíti, hogy milyen masszív mennyiségű témára lehet készülni az oldalon (ami egyébként a korábban említett Alive ügynökség egyik munkája).

Helen Deverell blogja nem szól másról, mint a korábban linkelt felületek, viszont az a végtelenül emberi és gyakorlatias megközelítés, ahogy a dolgokról ír, mégis kiérdemelte, hogy külön helyet kapjon a listán. Helen blogját olvasni olyan, mintha egy közeli kollégáddal beszélgetnél egy kávé felett – közvetlen, érthető, inspiráló.

kommunikációs blogok - BananaTag

A BananaTag egy végtelenül megoldásközpontú blog: nagyon konkrét eszközöket, módszereket, azonnal bevethető trükköket ajánlanak belső kommunikációs szakembereknek. Noha maga az ügynökség egy fizetős szolgáltatást (egy hírlevélszerkesztő felületet) kínál, brutál mennyiségű ingyenes alternatívát ajánlanak a mindennapok megkönnyítésére a saját szoftverük mellett / helyett – ez a hozzáállás, és az olyan cikkek, mint például ez hamar a könyvjelzőim közé repítették a BananaTag oldalát.

Mi a helyzet a magyar belső kommunikációs blogokkal?

Magyar nyelvű, kifejezetten belső kommunikációval foglalkozó blog egyelőre a Komm365-ön kívül nincs, de például a HRPWR, a HRPortal, néha még a Kreatív felületén is bele lehet futni egy-egy vállalati kommunikációval kapcsolatos cikkbe. Olykor pedig teljesen váratlan helyekről jönnek szembe magyar cikkek: legutóbb például a korábban ismeretlen TeamLab oldalán jött szembe velem egy brutál jó összefoglaló a belső komm alapjairól, legfőbb kérdéseiről és eszközeiről, amit élmény volt olvasni munkába sétálás közben.

Érdemes tehát nyitott szemmel járni – egyre több és több helyen kerül fókuszba ez a munkahelyek számára kulcsfontosságú terület. Neked van olyan kedvenc blogod, amit hiányolsz a listáról, de passzolna a többi link közé?


Nagy Ádám

Kommunikációs szakértő, kreatív geek, blogger. ?‍♂️? Közel hét éve segítek vállalatoknak abban, hogy a belső kommunikáció következő szintjére lépjenek - nem csupán tartalom, hanem a használt digitális eszközök és a színfalak mögött zajló folyamatok terén is.

2 hozzászólás

Pál Zsombor · június 18, 2019 – 19:19

Köszi Ádám a pozitív visszajelzést a Teamlab oldalunkon publikált bejegyzésre. Továbbá értékes tartalommal rendelkező blogokat gyűjtöttél össze nekünk.

Amikor anyagot gyűjtöttünk a cikkünkhöz mi sem találtunk nagyon magyar nyelvű forrást. Úgy gondolom hiánypótló lesz a blogod.

Esettanulmányokat is készítesz majd?

    Nagy Ádám · június 20, 2019 – 11:03

    Szia Zsombor,

    Igen, mindenképp szeretnék majd esettanulmányokat is publikálni a későbbiekben. 🙂 Van sok tervem még a jövőre nézve, igyekszem minél többet megvalósítani ezekből a blogon a szabadidőm függvényében.

    Üdv,
    Ádám

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .