Tanuljunk belső kommunikációt #02: podcastok

Szerző: Nagy Ádám Közzétéve:

A múltkori bejegyzést teljes egészében a belső kommunikációs blogoknak szenteltem – remélem, pár link azóta már be is került a könyvjelzőitek közé, mert az azóta eltelt kb. 3 hétben is rengeteg izgalmas cikk, esettanulmány és gondolat került fel kedvenc külföldi blogjaimra. Ma egy másik csatorna kerül a reflektorfénybe, ami hazánkban annyira talán még nem elterjedt, viszont rengeteg izgalmas, könnyen fogyasztható tartalmat rejt magában: nem másról van szó, mint a podcastokról.

Mi az a podcast? A podcast egy audiófájl: olyan, mintha egy rádióadást, egy előre felvett beszélgetést hallgatnál meg telefonodon vagy laptopodon. A podcastok általában sorozatban jönnek ki; a hallgató feliratkozhat az őt érdeklő előadókra vagy sorozatokra a választott platformon (pl. iTunes), majd automatikusan értesítést kap, amint új rész jelenik meg kedvenc sorozatából.

A podcastok népszerűségének titkáért nem kell mélyre ásni: nagy pozitívumuk, hogy olyan élethelyzetekben is fogyaszthatóak, amikor mondjuk egy blog olvasásának nem feltétlenül állna neki az ember. Podcastot hallgatni lehet metrózás közben (akkor is, ha tele van mindkét kezed), vezetés alatt, de akár bevásárlás, futás, vagy a reggeli készülődés során is motiváló lehet néha zene helyett egy-egy podcastból ellesni a legjobb gondolatokat. Ilyenekből márpedig pedig nincs hiány: manapság már minden témában több tucatnyi különböző hangvételű, hosszúságú, stílusú podcast áll a rendelkezésünkre, legyen szó akár a legutóbbi Trónok Harca részről, akár valamilyen szakmai(bb) témáról.

Belső kommunikáció vonatkozásában én most a három általam leginkább ajánlott sorozatot mutatnám be röviden, de a végén egy “futottak még” kategóriát is találtok néhány további kommunikációs podcast linkjével, hogy idén már garantáltan ne legyen gond a podcastok keresgélésével!

Rögtön kezdeném is aktuális kedvencemmel, aminek a neve ugyan nem valami fantáziadús – “The Internal Comms Podcast” – tartalmilag viszont annál izgalmasabb gondolatmorzsákat tartogat. A mikrofon mögött Katie Macaulay, a többszörös díjnyertes angliai AB ügynökség igazgatója faggatja az aktuális vendégeket belső kommunikációs témákról, saját tapasztalatokról, karrier- és életutakról, nagyszerű érzéssel lavírozva a személyesebb és a szakmai hangvétel közt. Külön érdekesség, hogy a vendégek nem mindig a belső kommunikáció területéről érkeznek – volt már pl. komikus is a meghívottak közt, akivel Katie közel egy órán át tudott beszélgetni a szervezeti kommunikációval kapcsolatos meglátásairól.

A sorozat első részét meghallgathatod itt, a Komm365 blogon, a további epizódokat pedig megtalálod a podcast saját oldalán!


Listánk következő eleme az ICology podcast, egy újabb megkerülhetetlen névvel a belső kommunikációs szakmában. Felsorolni is hosszú lenne, Chuck Gose hányféle módon és csatornán járult hozzá a szakma fejlesztéséhez – ezek egyike az ICology, amiben már 2015 augusztusa óta hallgathatjuk Chuck közvetlen stílusát és gondolatébresztő beszélgetéseit. Közel négy év alatt számtalan témát körbejárt már a sorozat, minden létező szintről és pozícióból megfordultak már benne vendégek, de még így is rengeteg lendület van egy-egy részben – úgy látszik, Chuck-nak még mindig vannak energiatartalékai a szervezeti kommunikáció felpörgetésére!

Hallgasd meg az ICology aktuális epizódját – aztán a többit is az Apple Podcasts oldalán!


A harmadik versenyzőnk még viszonylag fiatal, tavaly októberben kezdte pályafutását, azóta viszont már egy teljes évad – tíz rész – elérhetővé vált belőle, május végén pedig újult lendülettel indul majd a második évada is. Az Internal Comms Procast tudatosan építi egymásra az egyes részek témáit, új perspektívákból ragad meg klasszikus belső kommunikációs kérdéseket és kihívásokat, és világos, érthető formában ad át nagyon is hasznos tanulságokat – nem véletlen, hogy felküzdötte magát a személyes TOP3-as listámra. Rövid, ütős, érdekes – pont, amilyennek egy podcastnak lennie kell!

Hallgass bele a podcast egyik (talán legérdekesebb) epizódjába, aztán nézz rá a többi témára is a Procast oldalán!


Rengeteg olyan műsor van, amik már régóta ott vannak a listámon, de idő hiányában egyelőre nem jutottam el odáig, hogy hallgassam is őket. Hátha nektek több szerencsétek lesz velük, így felsorolás jelleggel megosztom ezeket is:

  • For Immediate Release – egy teljes podcast műsorhálózat rengeteg különböző sorozattal, érdeklődési körök / témák szerint csoportosítva.
  • HR Works – gyakran hangsúlyozom, hogy a belső kommunikáció nagy részben HR téma; itt egy podcast, ami inkább erről az oldalról közelíti meg a témakört!
  • InsidePR – ez pedig az “érem másik oldala”, egy PR-marketing fókuszú podcast rengeteg kríziskommunikációs & közösségi médiás tartalommal.
  • Engage for Success – nem kimondottan belső kommunikációs, inkább egy picit tágabb “employee engagement” podcast, viszont így is rengeteg a kapcsolódási pont a témák közt.

Neked van olyan tipped, kedvenc podcastod, ami szerinted helyet érdemelne a listán? Oszd meg velünk komment formájában, tanuljunk egymástól!


Nagy Ádám

Kommunikációs szakértő, kreatív geek, blogger. ?‍♂️? Közel hét éve segítek vállalatoknak abban, hogy a belső kommunikáció következő szintjére lépjenek - nem csupán tartalom, hanem a használt digitális eszközök és a színfalak mögött zajló folyamatok terén is.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .