A munkahelyi TikTok-hatás

Szerző: Nagy Ádám Közzétéve:

A TikTok külső szemmel nézve olyan, mint egy furcsa baráti kör, kis túlzással élve egy sajátos “szekta”. Rengeteg belső utalás, olyan poén, amit csak a hónapok óta aktív felhasználók érthetnek, első ránézésre érthetetlen és nehezen megmagyarázható trendek, rövid, gyakran alig pár másodperces videók… A számok viszont nem hazudnak – közel 1 milliárd (!) felhasználó jelentkezik be havonta legalább egyszer, és többen töltötték már le az alkalmazást, mint a veteránnak számító Snapchat, Twitter vagy Pinterest appokat. Ez pedig egyet jelent: jelenlegi munkatársaid, munkavállalóid közt is biztos, hogy vannak TikTok-felhasználók, akiknek aktívan befolyásolja tartalomfogyasztási szokásait ez a formabontó közösségi csatorna. A TikTok nem egy múló hóbort, legalább annyira velünk marad, mint a Facebook vagy az Instagram; lássuk hát, hogyan lehet átemelni sikerének kulcsát a munkahelyi belső kommunikációba!

A TikTok-sztori dióhéjban

A TikTok története Kínából indult: amit mi TikTok néven ismerünk, az valójában a kínai “Douyin” applikáció 2016-ban kiadott, nemzetközi piacra szánt változata, egy olyan videó-alapú közösségi platform, ahol a felhasználók rövid mozgóképes anyagokat oszthatnak meg egymással különböző effektekkel, filterekkel, zenékkel, animációkkal felturbózva. Témájukat tekintve ezek főleg táncolós, éneklős, utazós, prank / szórakoztató videók, amikben egy a közös: maximum 3 percesek lehetnek, de jellemzően inkább fél-egy perc hosszúságúak, vagy még rövidebbek.

Az igazi népszerűség 2018-ban kezdődött a “zenére tátogós” Musical.ly felvásárlásával – itt volt az első nagy robbanás a felhasználók, elsősorban az Y/Z generáció körében. A platformon azóta már nem csak a fiatalok vannak jelen, sportolók, celebek, üzleti szakemberek és a legnagyobb influencerek is itt mutatják be mindennapjaikat – sőt, a meglepően komoly háttérmunkát igénylő “TikTokker” önálló szakmává nőtte ki magát.

Miért működik jól a TikTok? ?

  • A TikTokon tényleg mindenkinek jár legalább egy perc hírnév. Ahogy a bevezetőben is írtam, a TikTok a saját belső poénjaival és trendjeivel (olyan videók, feladatok, amiket a felhasználók leutánozak, újraalkotnak a saját módjukon) olyan, mint egy titkos klub, amit csak a tagok érthetnek igazán – viszont a világ legnagyobb titkos klubjáról beszélünk, ahol igazából bárki lehet tag és bárki valódi lavinát indíthat el egyetlen videóval. A felhasználók közel fele töltött már fel videót magáról, vagyis minden második TikTok-tag nem csupán fogyasztja a videókat, hanem be is kapcsolódik az éppen aktuális trendekbe; ha pedig befut az első pár pozitív komment, az első néhány sírva nevetős smiley, már egyenes út vezet a második, harmadik, negyedik videóhoz, a social media tartalomgyártáshoz, amihez nem kell több, mint egy okostelefon kamerája – és némi bátorság.
  • A videók rövidsége. A TV-műsorokhoz, Netflix-sorozatokhoz és hosszabb filmekhez szokott agynak elsőre furcsák lehetnek a TikTok pár másodperces, elképesztően pörgős és lendületes videói, amik sokszor véget is érnek, mire igazán felfogjuk, mi történik rajtuk. A felhasználók visszajelzései alapján viszont a formátum nagyon is működik: valamilyen szinten ez a storytelling egyik legnehezebb formája, hiszen arról szól az egész TikTok, hogyan lehet a lehető legtömörebb, legintenzívebb formában komplett történeteket, üzeneteket és hangulatokat átadni.
  • A felhasználói élmény. A TikTok lényegében egy végtelen videófolyam, ahol vagy szivecskét küldesz a neked tetsző videónak, vagy csak szimplán továbbgörgetsz a következőre, amit a háttérben dolgozó algoritmus felkínál neked. Utóbbi, vagyis a háttérben megbúvó technológia márpedig nagyon jól végzi a dolgát: az alapján fog újabb és újabb videókat ajánlani, hogy melyik megtekintett videókat kedvelted korábban, melyik felhasználókat követed, mik azok a témák, amiket egyből átugrasz, és mik azok, amik lekötnek, végig a képernyő elé szögeznek téged. Hiába csak pár másodpercesek tehát a videók, könnyen bele lehet feledkezni akár órákra is a videók könnyen fogyasztható, teljesen személyre szabott áradatába, amik szinte észrevétlenül idomulnak a felhasználó ízléséhez.
  • A TikTok trendek. Bármiből, de tényleg bármiből lehet TikTok trend: egy kérdésből, egy dalból, egy speciális filterből, egy trükkös mutatványból… Egy közös bennük, ha egy trend elindul és menővé válik, nem lehet megállítani: minden influencer, nagyvállalati social media csapat és egyéb jeles TikTok-szereplő fel fog ülni a vonatra, és sajátos stílusukban fognak hozzászólni az adott témához. A TikTok 2021-es összefoglalóját a legnépszerűbb tartalmakról itt olvashatjátok.

Mi az, ami ebből átemelhető a munkahelyi belső kommunikáció világába? ?

Még mielőtt belekezdenénk a felsorolásba, nagyon fontos tisztázni, hogy a TikTok nem egy belső kommunikációs csatorna: nincs lehetőség zárt közösségek vagy csoportok létrehozására, amit a TikTokon publikálsz, az a világon mindenki számára látható lesz. Saját “belső” TikTok helyett tehát az alábbiakban inkább a TikTok mentalitásából és működési elvéből említenék pár olyan dolgot, ami igenis átemelhető a munkahelyi kommunikációba.

  • Tényleg bárki lehet tartalomgyártó. A legtöbb munkahely valamiért megfeledkezik arról, hogy minden egyes munkavállaló egy potenciális tartalomgyártó. Mindenkinek vannak kreatív ötletei, mindenkinek van élete, hobbija és személyisége a munkahelyen kívül is, és most már a technológia is rendelkezésükre áll, hogy felvegyenek és akár meg is szerkesszenek bármilyen videót mindössze pár kattintással / ujjmozdulattal. Legközelebb, ha céges videót gyártanál, gondolkozz el azon, hogyan lehetne minél több kollégát bevonni a tartalomgyártásba – fontos, hogy ne tedd mondd meg nekik, milyen előre megírt szöveget mondjanak fel a kamera előtt, hanem tényleg vond be őket az alkotás folyamatába. Nem baj, ha nem lesz végtelenül profi a felvett videó, pont ettől lesz még hitelesebb és emberibb a végeredmény! Ha pedig kellene pár tipp a felvétel körülményeihez és folyamatához, ajánlom korábbi cikkemet a témában.
  • Minél rövidebb, annál jobb! A legtöbb munkahelyi videó – legyen szó akár valamilyen imázsvideóról, egy kampányhoz kötődő kedvcsinálóról, egy igazgatói üzenetről vagy mondjuk egy belső videóhíradóról – jellemzően 3-4 percnél is hosszabb, ez pedig egész egyszerűen túl soknak számít. Egy tartalomgyártásban kevésbé jártas személynek ez még kevésnek is tűnhet, hiszen “nincs elég idő elmondani mindent“, de valójában ennyi időn át közel lehetetlen fenntartani a nézők érdeklődését, főleg, ha száraz vállalati üzenetek és nagyon mesterségesnek ható, beállított jelenetek váltják egymást. Egyáltalán nem ciki, ha az igazgatód kevesebb mint egy percben el tudja mondani az üzeneteit, vagy ha a videóhíradód mondjuk négy húsz másodperces hír-blokkból áll – épp ellenkezőleg, ezzel garantálod, hogy mindenki végignézze a videót és ne lépjen ki két perc után.
  • Végtelen inspiráció. Ha csak egy dolgot elérek ezzel a cikkel, az legyen az, hogy letöltöd a TikTok-ot és legalább fogyasztóként elkezded böngészni a videókat. Nézd meg, mit csinálnak a legnagyobb márkák, milyen a trendinek számító munkahelyek TikTok-jelenléte, milyen üzleti jellegű tartalmak pörögnek (meglepően sok oktató-magyarázó videó van különböző üzleti témákban) és kik a meghatározó TikTok influencerek – ahogy korábban is említettem, jó eséllyel a kollégáid legalább ~10%-a TikTok fogyasztó (ha sok a fiatal, akkor ez jelentősen több is lehet), így érdemes tisztában lenni azzal, milyen tartalmak mozgatják meg őket és mivel szórakoztatják magukat szabadidejükben.

TikTok, mint employer branding csatorna ?

Időnként a belső kommunikáció mellett elkalandozok a blogon az employer branding irányába, és muszáj itt is megemlítenem a TikTok-ot, mint a munkáltatói márkaépítés egyik lehetséges eszközét – elvégre a potenciális jövőbeli kollégáid, a jelenlegi álláskeresők akár ezen a csatornán is találkozhatnak vállalatoddal. Remek eszköz lehet a TikTok például arra, hogy gyakornokok és különböző csapatok szemszögéből egy kis “színfalak mögötti” betekintést adj az irodai mindennapokba, vagy akár bemutasd a kiválasztási folyamat / állásokra való jelentkezés egyes lépéseit; persze nagyon fontos, hogy a TikTok-nak megfelelően rövid, pörgős, fiatalos stílusban tedd ezt. Szintén elengedhetetlen, hogy ez a kollégák aktív bevonásával történjen – ha egy névtelen marketing csapat vezeti a cég TikTok oldalát, az sokkal kevésbé hiteles és őszinte, mint hogy ha konkrét employer brand ambassadorokat, valódi embereket látnának követőink.

Pár jól működő példa:

  • Cameron egy Walmart alkalmazott, aki közel 9 millió megtekintéssel büszkélkedhet videóin – ezek egyébként nem csak a Walmart-os mindennapokat mutatják be vicces formában, hanem Cameron táncos karrierjét is népszerűsítik. Két legyet egy csapásra!
  • A #lifeatgoogle hashtagre keresve rengeteg jelenlegi és korábbi Google-munkavállaló mesél a cégnél töltött első napjáról (sok-sok irodai pillanatképpel) vagy épp ad tippeket a cég legendásan trükkös interjúihoz. Hasznos és izgalmas egyszerre!
  • A Washington Post hivatalos TikTok oldala kifejezetten a humorra helyezte a hangsúlyt, szórakoztató formában bemutatva a szerkesztőség – vagy épp a nagyvilág – éppen aktuális történéseit, közben mintegy mellékesen bemutatva egy nagyon is szerethető csapatot és munkahelyet.

Sokat beszéltünk a trendekről is korábban: egy jól megkomponált employer branding trend elindításával egyszerre vonhatod be kollégáidat a tartalomgyártásba és keltheted fel a jelenleg állást kereső TikTokkerek érdeklődését is, rengeteg interakciót és aktivitást generálva munkáltatói márkád körül. Magyarországon egyelőre ezt nagyon kevesen fedezték fel és kevesen csinálják jól, szóval ha új növekedési területet keresel employer branding célra – vagy akár csak a belső kommunikáció felpezsdítésére -, 2022-ben mindenképp vedd fel a listádra Te is a TikTok-ot és a cikkben említett tanulságokat!

Kategóriák: Kreatív

Nagy Ádám

Kommunikációs szakértő, kreatív geek, blogger. ?‍♂️? Közel hét éve segítek vállalatoknak abban, hogy a belső kommunikáció következő szintjére lépjenek - nem csupán tartalom, hanem a használt digitális eszközök és a színfalak mögött zajló folyamatok terén is.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .