Foci VB a munkahelyen? 3 tipp, hogyan csináld!

Szerző: Nagy Ádám Közzétéve:

A foci VB – de ugyanígy bármilyen globális sportesemény, pl. Olimpia, EB – idejére egy kicsit még az is sportrajongóvá válik, aki amúgy messziről kerül a közvetítéseket és a közös szurkolást.

Érdemes ezt felhasználni arra, hogy a munkahelyi kultúrát is felpörgessük és kicsit kibillentsük kollégáinkat a napi rutinból – íme három tipp arra, hogyan lehetséges ez!

1. Szervezzetek tippversenyt! ⚽

Noha most már a végéhez közelít a világbajnokság, így sem késő belekezdeni egy belsős tippversenybe, mely garantáltan központi beszédtéma lesz az irodában a munkatársak körében. Attól függően, hogy milyen erőforrások állnak rendelkezésedre, vezetheted egy szimpla Excel-ben a tippeket, de akár egy külön honlapot is összeállíthatsz, ahol a kollégák leadhatják a tippjeiket.

Az izgalmak fokozása érdekében pedig érdemes valamilyen jutalmat is bedobni a dobogós helyezetteknek: ez lehet akár egy céges felajánlás (pl. focilabda, céges brandinggel ellátott mez, sportruházati utalvány), de akár a a résztvevők által összegyűjtött pool is (pl. mindenki 500 Ft-ért vehet részt a játékban, és a végén ezt sorsoljátok ki).

2. Nézzétek a foci VB meccseit közösen az irodában! ?

Biztos van olyan konferenciaterem az irodádban, melyet ritkábban használtok, vagy akár egy tévé az irodai konyhában, amin egyébként belső kommunikációs üzenetek futnak – a foci VB idejére nyugodtan kinevezheted ezeket meccsnézős helyeknek. Egyrészt ezzel elkerülheted, hogy a kollégák másodpercenként nyomogassák telefonjukat az aktuális eredményekért (akit érdekel, így is – úgy is követni fogja az aktuális meccset, ha kell, akár a céges laptopon is), másrészt pedig jó közösségépítő ereje is lehet egy-egy közösen átélt mérkőzésnek, melynek során a kollégák üzletágtól és beosztástól függetlenül együtt izgulnak kedvenc csapatukért.

Érdemes a belső kommunikációs csatornákon előre megosztani a közelgő mérkőzések pontos időpontját, hogy a munkatársak tudjanak vele előre tervezni. Ebben például a VB hivatalos honlapja tud segíteni.

(Mivel most már csak esténként, nem pedig munkaidőben vannak a mérkőzések, jelen esetben ez a tipp kevésbé aktuális – viszont ahogy korábban is írtam, egy Olimpiára vagy a következő EB-re érdemes elraktározni!)

3. Hozd közelebb az országok kultúráját! ?

Az ilyen nagy jelentőségű, globális eseményeket nem csak a sport, hanem a kultúra oldaláról is meg lehet közelíteni. Ha multinál dolgozol, biztos vannak olyan nemzetiségű kollégáid, akiknek a csapata például bejut az elődöntőbe vagy a döntőbe – adj nekik lehetőséget, hogy bemutassák országuk kultúráját! Díszítsétek fel az iroda egy részét az ország színeivel, szervezzetek közös uzsonnát az adott nemzet ételeiből válogatva, és így tovább, a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt.

Természetesen ez akkor is megvalósítható, ha csak magyar kollégákkal vagy körülvéve – ebben az esetben némi extra kutatómunka előzi majd meg a közösségépítő aktivitásokat.


Ha ezekből legalább egyet megvalósítasz a munkahelyeden, biztos vagyok benne, hogy rengeteg kollégád fog elégedettebben felállni az asztalától a nap végén. Ugyanakkor tartsd tiszteletben azt is, hogy nem mindenki akar részt venni a közös szurkolásban: próbáld a fenti aktivitásokat úgy megszervezni, hogy ne zavarják a csendes, fókuszált munkavégzést, és ne menjenek a produktivitás rovására.


Nagy Ádám

Kommunikációs szakértő, kreatív geek, blogger. ?‍♂️? Közel hét éve segítek vállalatoknak abban, hogy a belső kommunikáció következő szintjére lépjenek - nem csupán tartalom, hanem a használt digitális eszközök és a színfalak mögött zajló folyamatok terén is.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .