A foci VB – de ugyanígy bármilyen globális sportesemény, pl. Olimpia, EB – idejére egy kicsit még az is sportrajongóvá válik, aki amúgy messziről kerül a közvetítéseket és a közös szurkolást.

Érdemes ezt felhasználni arra, hogy a munkahelyi kultúrát is felpörgessük és kicsit kibillentsük kollégáinkat a napi rutinból – íme három tipp arra, hogyan lehetséges ez!

1. Szervezzetek tippversenyt! ⚽

Noha most már a végéhez közelít a világbajnokság, így sem késő belekezdeni egy belsős tippversenybe, mely garantáltan központi beszédtéma lesz az irodában a munkatársak körében. Attól függően, hogy milyen erőforrások állnak rendelkezésedre, vezetheted egy szimpla Excel-ben a tippeket, de akár egy külön honlapot is összeállíthatsz, ahol a kollégák leadhatják a tippjeiket.

Az izgalmak fokozása érdekében pedig érdemes valamilyen jutalmat is bedobni a dobogós helyezetteknek: ez lehet akár egy céges felajánlás (pl. focilabda, céges brandinggel ellátott mez, sportruházati utalvány), de akár a a résztvevők által összegyűjtött pool is (pl. mindenki 500 Ft-ért vehet részt a játékban, és a végén ezt sorsoljátok ki).

2. Nézzétek a foci VB meccseit közösen az irodában! 📺

Biztos van olyan konferenciaterem az irodádban, melyet ritkábban használtok, vagy akár egy tévé az irodai konyhában, amin egyébként belső kommunikációs üzenetek futnak – a foci VB idejére nyugodtan kinevezheted ezeket meccsnézős helyeknek. Egyrészt ezzel elkerülheted, hogy a kollégák másodpercenként nyomogassák telefonjukat az aktuális eredményekért (akit érdekel, így is – úgy is követni fogja az aktuális meccset, ha kell, akár a céges laptopon is), másrészt pedig jó közösségépítő ereje is lehet egy-egy közösen átélt mérkőzésnek, melynek során a kollégák üzletágtól és beosztástól függetlenül együtt izgulnak kedvenc csapatukért.

Érdemes a belső kommunikációs csatornákon előre megosztani a közelgő mérkőzések pontos időpontját, hogy a munkatársak tudjanak vele előre tervezni. Ebben például a VB hivatalos honlapja tud segíteni.

(Mivel most már csak esténként, nem pedig munkaidőben vannak a mérkőzések, jelen esetben ez a tipp kevésbé aktuális – viszont ahogy korábban is írtam, egy Olimpiára vagy a következő EB-re érdemes elraktározni!)

3. Hozd közelebb az országok kultúráját! 🚩

Az ilyen nagy jelentőségű, globális eseményeket nem csak a sport, hanem a kultúra oldaláról is meg lehet közelíteni. Ha multinál dolgozol, biztos vannak olyan nemzetiségű kollégáid, akiknek a csapata például bejut az elődöntőbe vagy a döntőbe – adj nekik lehetőséget, hogy bemutassák országuk kultúráját! Díszítsétek fel az iroda egy részét az ország színeivel, szervezzetek közös uzsonnát az adott nemzet ételeiből válogatva, és így tovább, a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt.

Természetesen ez akkor is megvalósítható, ha csak magyar kollégákkal vagy körülvéve – ebben az esetben némi extra kutatómunka előzi majd meg a közösségépítő aktivitásokat.


Ha ezekből legalább egyet megvalósítasz a munkahelyeden, biztos vagyok benne, hogy rengeteg kollégád fog elégedettebben felállni az asztalától a nap végén. Ugyanakkor tartsd tiszteletben azt is, hogy nem mindenki akar részt venni a közös szurkolásban: próbáld a fenti aktivitásokat úgy megszervezni, hogy ne zavarják a csendes, fókuszált munkavégzést, és ne menjenek a produktivitás rovására.

Havonta egyszer házhoz mennek a legfrissebb belső kommunikációs trendek, érdekességek és hírek - ne maradj le róla Te sem!


Nagy Ádám

Belső kommunikációs specialista, kreatív geek, blogger. Közel hat éve foglalkozom kifejezetten szervezeti kommunikációval, blogomat pedig azért índítottam, hogy minél több munkahelyre eljusson és megfelelő fontosságot kapjon ez a szakterület. 💬

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .