A belső kommunikáció jövője: videóstúdió a zsebedben

Szerző: Nagy Ádám Közzétéve:

A Google után a világ második legnézettebb oldala a YouTube, ahol a felhasználók nap mint nap 500 millió órányi (!) videófelvételt néznek meg. 2020-ra a Föld teljes lakosságának internetforgalma 80%-ban online videókból fog állni – ennek közel a felét telefonok képernyőjéről nézzük majd. Hosszú ideig lehetne még sorolni a megdöbbentő videós statisztikákat, de egy dolog biztosan leszögezhető: a vloggerek és streamerek generációjában a videózás egyre inkább alapértelmezett kommunikációs csatornává válik, főleg, hogy napjaink okostelefonjai már a kezdő felhasználók kezében is igazán minőségi anyagokat tudnak produkálni.

Nem véletlen, hogy a videós tartalmak egyre inkább begyűrűznek a munkahelyekre is – az már jó ideje létező gyakorlat, hogy külső employer brandingre profi videós anyagokkal, imidzsvideókkal állnak elő a cégek, de ma már az is egyre elterjedtebb, hogy kifejezetten belső célra, a szervezeti kommunikáció erősítésére készüljenek videóhíradók, rövid videó spotok, interjúk vagy kisfilmek. Ahhoz, hogy ez minőségi formában történhessen, három lehetőséged van:

  1. Felbérelsz egy külső ügynökséget, akik erre szakosodtak, és a megfelelő brief alapján a munka oroszlánrészét elvégzik helyetted. Ebben az esetben tapasztalt segítséget kapsz a kreatív koncepciók, beállítások, stílusok megtervezésében – neked igazából csak döntéseket kell hoznod, illetve az alapokat lefektetni (fő üzenetek, elképzelések) a munka hatékony beindításához. Hátránya, hogy nagy költségvonzattal jár, és könnyen lehet, hogy időben is kicsit lassabb, mint a másik két variáció.
  2. Felépítesz házon belül egy videós csapatot: egy nagy, több száz fős vállalatnál simán beleférhet, hogy legyen házon belül 1-2 olyan grafikus / fotós / videós kolléga, akik ismerik a témát, rendelkeznek a szükséges szaktudással, és még lelkesek is, hogy profi anyagokat állítsanak össze házon belül. Ebben az esetben a kollégák havi fizetése mellett a szükséges felszerelésről is gondoskodnia kell munkáltatójuknak: a kamerák, mikrofonok, állványok, világítás beszerzése nem kis tétel, de hosszútávon még mindig költséghatékonyabb megoldás, mint a külső cégekkel való munka. Ezt a kis “belső ügynökséget” ráadásul a későbbiekben simán lehet tovább is fejleszteni extra tréningekkel, bővíteni új kiegészítőkkel (pl. egy drónnal, vagy egy GoPro kamerával), hogy a lehető legjobban ki tudják szolgálni a felmerülő céges igényeket.
  3. A “gerilla” módszer: amikor kevés (vagy nincs is) büdzsé, de van nálad egy telefon, van egy jó videótémád, és innen szeretnél nyerni.

Utóbbit picit még boncolgassuk, mert tapasztalataim alapján ebbe lehet belefutni a leggyakrabban a munkahelyeken: nagyon sokszor merül fel az igény a vezetőségtől vagy a lelkes munkatársaktól, hogy “csináljunk egy videót“, viszont az erőforrások (eszközök, tudás, emberek) első ránézésre nem feltétlenül állnak a rendelkezésre. Minimális előkészülettel és odafigyeléssel azonban ebből a helyzetből is ki lehet a maximumot, és a laikus nézőknek nem fog feltűnni a világon semmi a forgatás körülményeiből – ehhez a következő dolgokra kell odafigyelned!


A forgatás eszköze

A belső kommunikáció jövője: videóstúdió a zsebedben

Ha telefonnal készül a videó, előbb gondoskodj a megfelelő beállításokról. Minimum 720p (HD), de inkább 1080p (Full HD) vagy akár 4K felbontásban dolgozz, valamint válaszd ki a megfelelő képfrissítési arányt – 60 FPS mellett folyamatosabbnak tűnik a felvétel, 30 FPS választásával viszont filmszerűbb lesz az élmény. Állítsd be a fókuszt és felvétel kontrasztját; ezek a mai telefonokon már egy sima ujjmozdulattal megoldhatóak. A felvétel lehetőség szerint vízszintes helyzetben tartott telefonnal készüljön – ha függőlesen tartod a telefonod, az így készült videót nehéz lesz belepasszírozni a videólejátszók 16:9-es képarányú téglalapjába.

Technikai apróság, viszont annál fontosabb tényező a telefon töltöttsége, illetve a rendelkezésre álló tárhely – egy-egy videó felvétele eléggé le tudja meríteni az akksit, és akár több GB helyet is elfoglalhat a telefonon, ha ezek nem adottak, könnyen kellemetlen meglepetésben lehet részünk a forgatás során.

A forgatás helyszíne

A belső kommunikáció jövője: videóstúdió a zsebedben

Mindenképp olyan helyszínre tervezd a forgatást, ahol van természetes fény, lehetőleg a felvétel alanyával szemben vagy a közelében, nem pedig közvetlenül mögötte. Szintén nagyon fontos szempont, hogy ne legyen háttérzaj: egy zúgó légkondi, a háttérben beszélgető kollégák vagy a folyamatos egérkattogás sokat tud rontani a videó összhangulatán, és utómunkával nem olyan könnyű ezeket nyom nélkül eltüntetni. Ha interjút veszel fel, az utólagos vágások miatt szerencsés, ha a háttérben nincs semmilyen mozgás, a “díszlet” amennyire lehet, statikus.

A forgatás szereplői

A belső kommunikáció jövője: videóstúdió a zsebedben

Ha te, mint operatőr már felkészültél a forgatásra, ideje a szereplőket is képbe hozni: küldd el nekik a forgatókönyvet, vedd át velük, hogy pontosan mi fog történni, mit vársz tőlük. Mindenekelőtt pedig légy végtelenül türelmes: kevés ember érzi jól magát a kamerák előtt, lehet, hogy egy szövegrészt majd tízszer is el kell mondani, mire igazán jól sikerül felvenni, de emiatt nem szabad hibáztatni senkit, ez a forgatások velejárója.

Forog a kamera!

A belső kommunikáció jövője: videóstúdió a zsebedben

Telefonos forgatás során sokat tud dobni a felvételen, ha nem kézből rögzíted a videót, hanem valamilyen állványról, tripodról – egy ilyet már pár ezer forintért is be lehet szerezni, cserébe pedig sokkal professzionálisabb, kézremegés-mentes lesz a felvett anyag. Ha nincs állványod, támaszd le mindkét könyököd, és úgy indítsd el a felvételt!

Az egyes jelenetek, snittek rögzítése után állítsd le a felvételt, majd indíts újat – ezzel megkönnyíted a későbbi vágás során a dolgod. Ha interjút rögzítesz, kérj meg egy kollégát, hogy kísérjen el, és egy másik szögből – akár kézben tartott telefonnal – ő is vegye fel a beszélőt, így sokkal profibb videót szerkeszthetsz majd a nézőpontok váltogatásával!

Ha van külön diktafonod, vagy esetleg tudsz szerezni még egy telefont a felvétel idejére, fel tudod használni mikrofonként: tedd a lehető legközelebb a felvétel alanyához (de úgy, hogy ne látszódjon a videón), és később, az utómunkálatok során be tudod majd vágni a felvett hangot a videó alá.

Az utolsó simítások: a vágás!

Ha megvolt a felvétel, még mindig hátra van a munka talán legfárasztóbb része: a vágás. Ehhez először is találnod kell egy megfelelő alkalmazást: iPhone telefonokon és Mac gépeken adott például az iMovie, amivel nagyon könnyen fel tudod darabolni a felvágott videókat, átrendezni a sorrendjüket, extra feliratokkal és jelenetekkel kiegészíteni az anyagot, valamint hangokat, zenét vágni alá. (Windows gépekre jó alternatíva lehet pl. az OpenShot, vagy a Windows Movie Maker, Android telefonokra pedig szintén számtalan ingyenes videóvágó program áll rendelkezésre.) Ezen programok nagy előnye, hogy nagyon könnyen kezelhetőek, nem kell semmiféle szuperképesség ahhoz, hogy profinak tűnő videókat vágj össze benne, csak idő és türelem. Haladó szerkesztésekhez már valamilyen profibb szoftver dukál, akár pl. egy Adobe Premiere Pro – ez azonban már fizetős, valamint komoly tanulást és gyakorlást igényel az összetettebb szerkesztési és utómunkálati (pl. fényelés, hangok javítása) lehetőségekért cserébe.


Ebből is látszik, hogy videót rögzíteni – még így, telefonnal is – nem kis meló, jóval több időt és felkészülést igényel, mint megírni egy e-mailt vagy kiragasztani egy posztert. Ugyanakkor a hatékonyság és a későbbi mérhetőség miatt bőségesen megtérül a befektetett munka: próbáld ki, hogy legközelebb egy rövid videóinterjúval mutatsz be valamilyen céges sikersztorit, vagy hónap végén egy híradó keretében foglalod össze a legfontosabb eseményeket a szokásos “CEO newsletter” helyett. Garantálom, hogy nem fogsz csalódni az eredményekben!


Nagy Ádám

Kommunikációs szakértő, kreatív geek, blogger. ?‍♂️? Közel hét éve segítek vállalatoknak abban, hogy a belső kommunikáció következő szintjére lépjenek - nem csupán tartalom, hanem a használt digitális eszközök és a színfalak mögött zajló folyamatok terén is.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .