Újévi fogadalmak helyett…

Szerző: Nagy Ádám Közzétéve:

A karácsony előtti időszak a munkahelyeken jellemzően a káosz, a rohanás, a “csak még ezt az egy e-mailt küldjük ki az ünnepek előtt” és az ad-hoc özönlő feladatok jegyében telik – nem véletlen, hogy az utóbbi egy hónapban nekem sem jutott semmi időm az írásra. 🙂

Január eleje ezzel szemben egy picit nyugisabb, kényelmesebb periódus, amikor a bejgli-sokk és az újévi lencsefőzelék után mindenki kezd szépen lassan magához térni, összerakni fejben az évet, és nagy reményekkel nekikezdeni az új esztendőnek. Te is beleestél már abba a csapdába, hogy január elején nagy fogadalmakat tettél – legyen szó akár magánéleti változásokról, akár üzleti célokról -, amik aztán február első heteire már nyom nélkül elpárologtak?

Leadni tíz kilót, megtanulni egy új nyelvet, letenni a cigit, elolvasni minden héten egy új könyvet – szép és jó cél mindegyik, de a kezdeti lelkesedés eltűnése után bizony könnyen elcsábul az ember, hogy visszatérjen korábbi életmódjához. Emlékeztek korábbi cikkemre a változásról, ahol kifejtettem, hogy személyiségünk valójában két részből áll, egy érzelmi alapon döntő, csak a következő lépést figyelembe vevő elefántból, és a hátán ülő lovasból, aki racionálisan dönt, messzebbre ellát, de nem tudja mindig kézben tartani az irányítást? Na, az újévi fogadalom tipikus mintapéldája annak, mikor a lovas látja maga előtt a távoli célt, de az elefánt ösztönösen másfelé megy.

Mit lehet tenni ez ellen? Például azt, hogy pár perc erejéig lehunyod a szemed, és átkapcsolod picit a gondolkodásmódodat a következőek szerint. Ne azt tervezgesd, hogy 2019-ben mit fogsz (vagy épp nem fogsz) csinálni, inkább képzeld el azt, hogy 2020 januárjában, egy átlagos hétfőn felkelsz reggel az ágyadban, belenézel a tükörbe, és… mit látsz magad előtt? Milyennek látod magadat, a környezetedet? Milyen hangulatban indulsz dolgozni (és egyáltalán hova)? Kikkel találkozol a nap során, kik vannak melletted, és ki az, aki este hazavár?

újévi fogadalmak

Ha egy idilli képet látsz magad előtt, akkor bravó, megvan, hogy hova szeretnél eljutni – már csak azt kell végiggondolnod, mi hiányzik ahhoz, hogy ez valóság lehessen. Gondolkozz apró lépésekben, haladj visszafelé az áhított képtől egészen a jelenlegi állapotig, akár írd is le magad elé egy papírra, hogy milyen lépések várnak rád a célod eléréséhez.

Természetesen az is előfordulhat, hogy nem csak csillogást-villogást látsz magad előtt a “gondolatkísérlet” során, de aggódni ebben az esetben sem kell – ilyenkor azt kell felismerned, hogy mivel nem vagy elégedett a 2020-as elképzelésben, és miket tudsz tenni azért, hogy ez megváltozzon a céldátumig. Igen, a vége valószínűleg így is egy fogadalom lesz – de legalább nem olyan alapon születik meg, hogy “év eleje van, mindenki ezt csinálja, ezért én is“, hanem van mögötte egy fokkal komolyabb elhatározás és szándék is.

És hogy hogy jön ez a Komm365 blogra? Átállunk az életmód-tanácsadási témákra? 🙂 Természetesen nem, de ez a módszer nagyszerűen használható a munkahelyen is: a 2019-es év tervezgetése helyett gondolj bele abba, hogy beülsz 2020-ban egy szokásos heti meetingre a kollégáiddal – minek örülnél, milyen témák kerüljenek terítékre? Mik lennének szerinted azok a kérdések, témák, trendek, amik aktuálisan foglalkoztatnák a csapatot? Milyen kulcsfontosságú projektek kerülnének elő a beszélgetés során? Ez mind jó indikátora lehet annak, hová szeretnél szakmai oldalról eljutni – ez alapján pedig máris könnyebben mehet a 2019-es stratégia és konkrét célok meghatározása.

Hamarosan ezen a vonalon haladunk tovább 5 olyan belső kommunikációs trenddel, ami várhatólag 2019-ben is velünk marad, sőt, tovább fog erősödni az év során – addig is kitartást az évkezdéshez mindenkinek!


Nagy Ádám

Kommunikációs szakértő, kreatív geek, blogger. ?‍♂️? Közel hét éve segítek vállalatoknak abban, hogy a belső kommunikáció következő szintjére lépjenek - nem csupán tartalom, hanem a használt digitális eszközök és a színfalak mögött zajló folyamatok terén is.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .